Yellowhorse

Vi kjører øst langs Grand Canyon. Der nasjonalparken slutter overtar ørkenen. Vi passerer jordhytter og bilvrak, falleferdige trailers, rust, fattigdom. Det er små salgsbord hvor Navaho kvinner og barn selger perlekjeder og drømmefangere. Det er skilt etter skilt med oppfordringer om å handle hos selveste Chief Yellowhorse. Skiltene har overlevd fra 50-tallet og spiller på gamle myter om det ville vesten og om indianere. Skiltene er borte nå, det samme er mange av mytene. Byen er ørkenen, ørkenen er byen..

Navaho Nation er en stat i staten med 300 000 innbyggere, selvstyre og eget politi. Reservatet strekker seg over 4 stater og har severdigheter som turistfella Four Courners det eneste stedet hvor 4 stater møtes, Canyon de Chelly og Monument Valley Tribal Park. Turisme er største inntektskilde men fattigdom og alkohol er hverdagen. Noen lever fremdeles i jordhytter slik stammen gjorde for 150 år siden. Det meste av brukskunsten som selges er laget på lisens lenger sør men i senere år har det vokst opp en generasjon yngre kunstnere som på mesterlig vis kombinerer historie, tradisjon, kultur, identitet og nåtid.

Vi betaler en gutttunge 5 dollar for å guide oss 70 meter til forsteinede dinsosaurfotspor i ørkenen. Mot kvelden slår vi opp teltet på steingrunnen i Monument Valley. Naturen spiller opp et drama med lyn som lyser opp mesaene i mørket. Kvelden er varm, og stille. Skrømtene til tusener av indianere lager ingen lyd der de vandrer gjennom ørkenen. Vi åpner en flaske Southern Comfort. Det er tid for eksistenielle refleksjoner.

Kjørerute 24.7.94 Tusayan – Monument Valley

Yellowhorse (Ottershagen)

She stood in the desert
by the road
waiting for the bus
to unload
her table covered by
jewelry and stones
and artifacts
made of bones

To protect her from the heat
they set up a teepee
and inside
sleeps her two babies
a cooler keeps
the Coke cold
just another thing
she might get sold

Chief Yellowhorse says “Come back”
Yellowhorse says “ Turn around”
“Friendly Indians behind”
they want to share their pride with you

At noon arrives her husband
he brings gramma with him
in the van
picks up the money
unloads some goods
drives her home
to cook some food

I saw her as I passed by
witnessed the sadness in her eyes
I kept driving on for a while
then I saw this big sign

Chief Yellowhorse says “Come back”
Yellowhorse says “ Turn around”
“Friendly Indians behind”
they want to share their pride with you

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *