VoiCE OF AMerica

I 27 strake timer er vi på reise gjennom Yellowstone, videre sørover til Utah så vestover til Nevada. Når solen lyser opp landskapet passerer vi saltsjøen, Salt Lake City. FM radioen er vår guide inn i et av amerikas mørke hjørner.

På vei ned fra Mesa Verde med konspirasjonsradio som soundtrack

Helt fra Grand Canyon har radiostasjonene vært dominert av konservative talk shows. Russ Limbaugh og Alex Jones er i starten av sine karrierer og uten å vite det lytter vi til starten på de høyrevridde konspirajonsradionettverkene som var med på å gi Donald Trump nøkkelen til det hvite hus.

I 1994 har en annen nyvalgt presiden nylig flyttet inn på Pennsylvania Avenue. Bill Clinton, og ikke minst Hillary, er hovedmålet for konspirasjonsteorier og hat 24 timer i døgnet, 7 dager i uka.

Whitewater-gate med gamle eiendomshandler var gjennomgangstemaet i disse showene. Flere ble dømt som følge av etterfoskningen men det ble ikke konkludert med at Clintons hadde gjort noe straffbart. Det er verdt å merke seg at spesialetterforskeren som ble oppnevnt het Kenneth Starr. Etterforskningen endte til slutt med avsløringen av Bill Clintons senere (1995)forhold til Monica Lewinsky og riksrett. Kenneth Starr‘s senere karriere har blandt annet inkludert å være forsvarer for Jeffrey Eppstein (2007) og Donald Trump i riksrettssaken i 2020.

I 1994 handler konspirasjonsteoriene mye om spekulasjoner rundt selvmordet til en ansatt i det hvite hus og at dette er et drap og en cover up aksjon fordi han visste for mye.

Når Hillary Clinton seiler opp som storfavoritt til presidentvalget i 2016 blomstrer dette hatet opp igjen. Etter hackingen av emailene til John Podesta følger konspirasjonsteoretiskerne opp med Pizzagate, påstandene om at emailene inneholder hemmelige budskap som linker demokrater til menneskehandler og barneporno. Det åpner for outsideren Donald Trump. Mange velgere stemmer ikke for Trump, de stemmer mot Hillary.

For oss er radioshowene usmakelig underholdning og vi kan skifte kanal og høre rock and roll og country når det måtte passe oss. For andre blir underholdningen en sannhet som ikke kan bestrides.

Dette er også amerika

Kjørerute Odgen – Reno 888 kilometer

JFK (Ottershagen)

Who pulled the trigger on JFK
in Dallas, Texas?
what if the real killer got away
protected by the CIA?
Would that change the world
we know today
oh, America
A secret has been kept to this day
from the newborn
in the USA

For being governed by criminals
for the last sixty years
live to see the punishment
and to wipe away your tears

who pulled the trigger on JFK
and made him fade away?
So many lies
hidden away
and it’s threatening you
to this day
You inherit a burden heavy
perhaps too heavy, for you
and it is breaking up your union
oh, America

For being governed by criminals
for the last 60 years
live to see the punishment
and to wipe away your tears

Who pulled the trigger on JFK
in Dallas, Texas?

Wonderland

Klokka 0900 stabler vi tømmermennene inn i bilen og kjører inn naturens wonderland. Det er vanskelig å beskrive verdens første nasjonalpark. Den har de varme kildene, spektakulære landskap og et utrolig rikt dyreliv. Yellowstone ble kartlagt i andre halvdel av 1800-tallet, men allerede 50 år senere var nasjonalparken som et postkort uten liv. Rovdyrene var utryddet, det fantes kun 15-20 bison og grunntanken var at naturen skulle oppleves uten forstyrrende dyr. Heldigvis endret oppfattelsen av hva en nasjonalpark seg. Det ble startet programmer for å avle opp levedyktige bisonflokker, elk og bjørner fikk vandre fritt tilbake til parken og noen måneder etter vårt besøk ble ulven reintrodusert i Yellowstone. Både bestanden av ulv og bison er omstridt men det er ikke lenger noen som ønsker å utrydde artene. De er fredet innenfor nasjonalparkens grenser og fritt vilt på utsiden.

Vi kjører en klassisk turistrute gjennom parken fra nord mot sør og ut i vest og er overbegeistret. Likevel har vi sett skremmende lite av området.

Jeg reiser tilbake i 2015 og 2017 og telter midt i Yellowstone. Likevel har jeg sett veldig lite av dette området. I 94 burde vi absolutt blitt en dag eller to lenger men hotellene i West Yellowstone er fulle og vi er slitne etter utskeielsene kvelden før.

The day after…

På impuls kjenner vi California kalle og vi begir oss ut på turens siste lange kjørestrekning. I nattemørket forlater vi paradiset og kjører direkte til Reno med kun en liten sovepause i Ogden på morgenkvisten.

Kjørerute Gardiner – Ogden 446 miles