The GOLden State Killer

060894 – Vi nyter en hviledag i Sacramento. Byen er riktig innbydende en lørdag formiddag. For en gangs skyld får bilen hvile det meste av dagen og vi følger ruta fra kvelden før til Downtown og Old Sacramento. På dagtid er byen idyllisk der den ligger mellom Sacramento og American River. Den har flotte parkanlegg og et levende sentrum men gjennom historien renner det en elv av blod i denne byen.

Sacramento er hovedstaden i California og har en særdeles blodig historie. John Sutter Sr, en sveitsisk immigrant fikk i 1839 løyve fra Mexico til kolonisere området. De lokale stammene, Nisenan, Modoc og Miwok var allerede redusert på grunn av malaria og tvangsflytting til San Jose eller mot Oregon men når gullrushet i California startet ved Sutters Mill i 1848 bryter en voldsbølge ut i området.

Sutters Mill hvor gullrushet i California startet

Gullrushet forsårsaker en folkevandring fra statene i øst. USA sikrer seg California og Arizona etter en kort krig med Mexico og innleder bokstavlig talt det ville vestens gullalder. Samtidig tidobles imigrasjonen fra Kina. I 1852 ankommer over 20 000 kinesere San Fransisco.

Dessverre er det ikke plass til alle i det forjettede land. Indianere, kinesere og fargede forbys i 1854 å vitne i rettsaker og fratas i praksis all beskyttelse fra rettssystemet. Kinesere blir også ilagt en ekstra skatt for gullgraving og kan ikke registrere eiendomsrett til sine funn. Dette utløser en voldsorgie og det innføres skuddpremie på indianere og kinesere. Det hele topper seg med «Chinese Exclusion Act» i 1882 som er et forsøkt på å stoppe kinesisk innvandring

Reklame for vaskemidler 1886

Ingen vet hvor mange som ble drept i disse årene. Tallet er antagelig godt over 10 000. I oversikten over massakrer i indianerkrigene er California overrepresentert. I årene 1846-1865 er det registrert over 50 massakrer på indianere bare i California. En av dem så omfattende at den regnes som en sammenhengende 3 års massakre hvor over 1000 medlemmer i av Yuki stammen blir utryddet.

Kintupash , også kjent som Captain Jack – henrettet 1873 for å drepe en amerikansk general og en prest.

Disse systematiske drapene på fargede, kinsere og indianere blir fortiet i historiebøker, i litteratur og i film og kunst. Det er fremdeles mer behagelig å tenke på den noble indianer som tappert dør i kamp mot en overlegen amerikansk hære enn å se for seg hundrevis av eldre,barn og kvinner voldtatt og myrdet av tippoldeforeldrene til innbyggerne i dagens California. The Golden State , staten som er mer frisinnet og tolerant enn noen andre stater. Men en arv har de fra sine forfedre, California er fremdeles massemorderens stat.

Tilfeldigvis er dette veldig synlig i oversikten over kjente personer fra Sacramento. ; Richard Chase (minst 6 drap,voldtekter,nekrofili) , Gerald og Charlene Gallego (minst 10 drap,sexslaveri, voldtekter), Roger Kibbe (minst 7 drap), Theresa Knorr (minst 2 drap på egen barn, misbruk av barn), Dorothea Puente (minst 9 drap på eldre og funksjonshemmede), Morris Solomon (minst 7 drap), Nikolay Solty (6 drap) .

Ingen personer fra 1800 tallet er med på listen. Ingen ble dømt for drap på indianere og kinesere , men høvdingen Kintupash fra Modoc stammen ble hengt for drap på en prest og en general under Modoc-War i 1873. ..and justice for all..

Nome Cult Walk. I 2013 gjenskapte indianere marsjen hvor de ble fordrevet fra Round Valley. De er glemt av historien men de glemmer ikke historien.

Som en kuriositet; Hvilken person fra California omtales oftest i norske media ? Jeg vil tippe Charles Manson kommer for høyt opp på listen .. men han er altså bare en small potato i sagaen om The Golden State Killers.

The Golden State Killer er for øvrig også en ekte seriemorder… byen blir ørkenen … ørkenen blir byen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *