Pullman National Monument

Nasjonalpark #173 George Pullman konstruerte de første sove- og restaurantvognene for tog og tjente en formue. I 1880 startet han byggingen av Pullman Company Town sør for Chicago. Ved fabrikken bygget han en by for 12000 arbeidere. Han bygget skoler , kirker og butikker, og sørget for gode helsetjenester. For eksempel hadde USA’s fremste ekspert på amputasjoner kontor strategisk plassert ved verkstedhallen. Husene hadde god standard med luksus som vannklosett og kloakksystem. Til gjengjeld var det restriksjoner på ting som kunne lede til lav produktivitet eller streik. Alkohol var ikke til salgs og biblioteket hadde kun bøker fra Pullmans egen samling. Ironisk nok endte denne strategien i en av de største streikene i USA’s historie etter at selskapet kuttet i lønningene men ikke husleia under nedgangstider i 1894. Streiken lammet all togtrafikk vest for Chicago og staten måtte gripe inn. Det sosiale eksperimentet ble mislykket men Pullman Town ble modell for effektiv produksjon og byplanlegging.

Pullman NM ligger sør for Chicago Bybussen går fra The Loop rett til monumentet, 1 time 15 minutter. Et annet alternativ er tog og buss.

Monumentet består av Visitor Center med et lite museum, verkstedhallene og byen som ble bygget for arbeiderne. Husene er private hjem men noen av dem er åpne for publikum en dag hvert år. Det er også et privat museum på området.

Varighet besøk; 45 minutter for guidet tur og 1 time for å se museumet. Er det arrangementer / festivaler på området kan man bruke hele dagen der.

In The Loop

Dag 3 startet med besøk på Pullman National Monument. En god turplanlegger har alltid litt flaks og det viste seg at raskeste vei dit var buss 4 som stoppet utenfor hotellet kjørte oss helt fram. Det ble en times søndagstur gjennom sørlige Chicagos mindre velstående bydeler. Flere av passasjerene på bussen var på vei til kirken og av og til stemte de i en gospelsang eller to og fikk opp stemningen. Tilbake på The Loop, hvor vi bor, ble det spasertur i Millenium Park og Lurie Garden. De store parkanleggene mot Lake Michigan er bygget der jernbanestasjonen og de store slakteriene som tok i mot kveg fra hele vesten lå. Har du sett en westernfilm hvor de driver kvegflokker fra Texas til Kansas så var dyrenes videre skjebne å bli fraktet med tog til Chicago og slakteriet. Det gjorde at dette idylliske for 140 år siden var USA’s mest illeluktende sted med kloakk og dyrekadaver flytende rundt i sjøen. Jernbanen går fortsatt under parken og er synlig et par steder men eller er det lite som minner om industrien som gjorde Chicago til hele USA’s kjøttleverandør

The Fine Art Of Restarting Your Brain

Dag 2. 18.06.22. Vi er oppe klokken 0500 og går for en liten morgentur til Lake Michigan for å se på soloppgangen. Chicago Skyline er slett ikke så verst å se på så turen varer etterhvert hele fire timer, frokost inkludert før vi er tilbake på hotellet for en siesta kl 0900. .. og her hopper vi over til dagboken fra turen;

Trafikkuhell er sjeldent på mine roadtrips. Vi er foreløpig fotgjengere på denne turen men i løpet av et par timer opplevde vi samme kryss to store bilhavarier med tilhørende kaos , roadrage og politipatruljer … på tredje forsøk ble vi vitne til en solid kollisjon hvor heldigvis alle involverte kom ut av kjøretøyene på egen hånd.
Ellers ble det mye impresjonisme og Cezanne, Renoir, Manet og Monet på kunstmuseet. Rothko , Pollock , Hockney , Hopper, Woods, Lichtenstein og Warhol er heller ikke feil Et par nordmenn var også utstilt. 24 grader i dag og ryktene sier dette blir den kjøligste dagen på turen…

Gateway To The West

Det er 17 juni 2022 og vi er i gang med en ny roadtrip. Denne gangen går turen til midtvesten. Vi starter i Chicago og fortsetter med tog til St Louis før det blir 3,5 uke med roadtrip.

Flyturen gikk via Heathrow, London og gikk overraskende greit. Vi merket lite til kaoset på Heathrow bortsett fra at en koffert ble igjen den der noen dager før den kom etter til Chicago. I Chicago ble det lokaltoget fra O’Hare flyplassen og inn til The Loop. Det var lett å finne fram men toget er forholdsvis langsomt. Vel framm på The Loop var det kun en kort spasertur til Congress Plaza Hotel med front ut mot parken og Lake Michigan.

Som vanlig er kroppen tung etter en lang flyreise så vi nøyde oss med en spasertur bort til sjøen og et par glass i restauranten på hotellet før det var kveld